Product categorieën

Populaire merken
Yamaha LogoRoland Logo
Classic Cantabile LogoCasio Logo
Kawai LogoKorg Logo
FunKey LogoMcGrey Logo
K&M LogoFeurich Logo
Arturia LogoClavia Logo
Teenage Engineering LogoMoog Logo
Steinmayer LogoNektar Logo
M-Audio LogoStudiologic Logo
Alesis LogoSoundwear Logo
Cre8audio LogoAkai Professional Logo
Decksaver LogoGator Cases Logo

Keys

Meer uitleg over de piano en vleugel, de digitale piano, digitale vleugel en het keyboard
Piano en keyboard spelen is van én voor alle leeftijden. U bent nooit te jong of te oud om ermee te beginnen. Een ontdekkingsreis waar u niet alleen het instrument, maar ook uzelf leert kennen! Een digitale piano of stage piano bootst een akoestische pianogeluid zowel klankmatig als fysiek na. Vaak zitten er naast één of enkele pianogeluiden ook andere instrumentgeluiden op zoals van een orgel, drums, cello, klavier of klavecimbel. Waar de piano een 'puur' geluid produceert doordat de toets die verbonden staat met een hamer een echte snaar aanslaat in de klankkast, wordt door het aanslaan van een toets van een digitale piano een elektrisch circuit geactiveerd. Hierdoor wordt er een geluid produceert wat goed overeenkomt met het geluid wat anders uit een piano zou komen. De overeenkomsten van een digitale piano (of stage piano) met een akoestische piano zijn:

  • Het aantal toetsen
  • de aanwezigheid van pedalen
  • Aanslaggevoeligheid
  • Gewogen toetsen (de toetsen zijn even zwaar en voelen even "echt" aan als bij een piano, dit in tegenstelling tot het keyboard)


Verschillen met de akoestische piano en vleugel zijn:

  • De digitale piano is compacter en meer mobiel
  • De afwezigheid van een klankkast, het geluid wordt hoorbaar door luidsprekers
  • De mogelijkheid tot het aansluiten van een koptelefoon, waardoor geluidsoverlast weggenomen wordt
  • De meeste digitale piano's hebben een line-out, waardoor ze ook nog aangesloten kunnen worden op een extern apparaat, bijvoorbeeld voor opname of extra audio volume (b.v. bij een optreden)
  • Een digitale piano hoeft nooit gestemd te worden, dus er zijn geen onderhoudskosten

Ervaring
Uiteraard hebben we veel ervarin met de piano, digitale piano, stage piano, vleugel als een keyboard. De meeste collega's moeten bekennen dat ze ongeveer even vaak op de digitale piano als op de echte piano spele. Veelal omdat er 's avonds nog geoefend wordt zonder iedereen mee te willen laten genieten. Met een koptelefoon op klinkt het geluid bovendien erg goed en het voelt net als een echte piano aan. Dat gezegd hebbende blijft een piano gewoon dat mooie karakteristieke Een keyboard is een elektronisch muziekinstrument wat naast de piano nog veel meer instrumentgeluiden kan voortbrengen. De klanken van het keyboard worden via een elektronische weg gemaakt. Een voordeel van een digitale stage piano is dat het een stuk goedkoper is dan een piano, dus perfect als je wilt leren piano spelen.

Digitale piano leren spelen
Daarnaast beschikt een keyboard over diverse voorgeprogrammeerde muziekgeluiden, die het muziekspel kunnen begeleiden. In feite is een digitale piano dan ook een eenmans band, naast de piano kun je namelijk een gitaar, drum en zelfs een heel orkest laten meespelen. Nadelen van een keyboard / digitale piano Natuurlijk kent een keyboard ook nadelen. Met name de goedkopere modellen hebben niet zulke mooie geluiden als de wat duurdere modellen. Daarnaast zijn sommige (de wat oudere) keyboards ook niet aanslaggevoelig, dus er is weinig finesse in je spel aan te brengen.

Aanslaggevoeligheid keyboard /digitale piano
We praten over de aanslaggevoeligheid vooral bij een keyboard of synthesizer. Een piano is namelijk per definitie aanslaggevoelig, immers: hoe hard u een toets aanslaat des te harder het hamertje de snaar raakt des te harder de toon. Bij elektronische varianten echter, zoals een keyboard, moet er een signaal worden omgezet na het aanslaan van de toets. Vroeger, en met name in de jaren 80, werden de toetsen van een synthesizer of keyboard nog wel eens een deurbel genoemd. Want het maakt niet uit