Product categorieën

Populaire merken
Meinl LogoXDrum Logo
Schlagwerk LogoTama Logo
Sela LogoPaiste Logo
Roland LogoPearl Logo
Zildjian LogoRemo Logo
Mapex LogoYamaha Logo
Classic Cantabile LogoKirstein Logo
Gibraltar LogoSonor Logo
GEWA LogoEfnote Logo
Vic Firth LogoAlesis Logo
Ortega LogoPUR Cajon Logo
Evans LogoDW Logo

Drums

Uitleg over het drumstel, drums, percussie, Elektrische drumstellen en bekkens
Het drumstel is, dankzij zijn oneindige mogelijkheden aan ritmes en het opzwepende karakter van zijn klanken, niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziek. Het drumstel wordt ook wel 'drums' genoemd en bestaat uit meerdere slagwerkinstrumenten.

Hieronder geven we meest belangrijke onderdelen van een drumstel weer:

De onderdelen van een (elektrisch) drumstel

Bassdrum:
De bassdrum is het fundament van het ritme en deze lage klinkende trommel wordt door middel van het pedaal met de voet bespeeld. De bassdrum kan ook worden voorzien van twee pedalen, zodat er veel sneller gespeeld kan worden. Vanwege de afmeting van deze bassdum, wordt deze gedempt. Hierdoor ontstaat er een betere verhouding tussen de lengte van de klank van de snare, tomtom ten op zichte van de bassdrum.

Snaredrum:
Onderaan deze drum is een snarenmat (snare) bevestigt, hierdoor krijgt de snare zijn typische geluid. Door middel van een hendel kan de snare worden aangespannen. Hoe hoger de spanning, des te strakker en korter de klank wordt. Maten voor snaredrums zijn 14" x 5" of 14" x 61/2" (standaardmaten). Een grotere maat is 14" x 8" (diepere klank) en voor een hogere klank 13" x 3" en 14" x 4".Tomtom De naam tomtom is afkomstig van het geluid dat ze maken en deze worden gebruikt voor een muzikaal intermezzo (fill-in). Tomtom zijn meestal 12" en 13" groot.

Floortom:
De floortom staat voor rechtshandige drummers aan de rechterkant schuin voor de bassdrum. Deze tom is standaards 16 inch en meestal wat dieper dan zijn kleinere broertjes, zodat er een laag geluid uit komt. Zoals de naam al aanduidt staat deze tom meestal op de grond d.m.v. verstelbare poten. Bij de al genoemde fusionset zit standaard een 14 inch hangende floortom.Ook hierbij geldt dat er vele variatie's zijn op de standaard. Ook verkrijgbaar in 18 inch of zelfs 20 inch Vaak wordt het ritme op de dichte hi-hat (hoge hoed) geslagen door middel van de stokken. In sommige muziekstijlen wordt het hi-hatpedaal gebruikt.

Hihatpedaal:
Met het hi-hatpedaal kunnen de twee bekkens op elkaar komen, in sommige muziekstijlen wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Ridebekken Ridebekkens klinken langer door dan de hi-hat en hierop wordt het ritme gespeeld. Een ridebekken is ongeveer 20" (50 cm) groot.

Drums Hardware:
Hardware is de verzamelnaam voor alle standaards die nodig zijn bij een drumstel. Hieronder een korte uitleg over de verschillende standaards.

Tomhouder:
De houder waarmee de toms bevestigd kunnen worden op de bassdrum. Verkrijgbaar van twee gekoppelde stangetjes tot een luxe versie met kogelgewrichten.

Snarestand:
De standaard waar de snare drum in geklemt /opgelegd wordt. Deze is in hoogte verstelbaar en is ook schuin te zetten.

Hi-hatstand:
De standaard met voetpedaal waarop de hi-hat bekkens gemonteerd worden. Ook verkrijgbaar met een kabel i.p.v. standaard om zodoende een tweede setje hi-hat's te kunnen monteren op een andere plek, het voetpedaal zit dan aan de kabel en kan zodoende op de gewenste plek gezet worden. Baspedaal Het pedaal om de bassdrum te bedienen. Tegenwoordig standaard uitgevoerd met een ketting tussen klopper en voetblad . Oudere soorten gebruikten daar veelal een riempje voor. Het dubbelbasepedaal ( twinpedaal ) is een variant en heeft twee kloppers en twee pedalen die aan elkaar gemonteerd zijn.

Bekkenstand:
De standaard waarop je de bekkens legt of hangt. Dit kan dus een crash, ride of splash bekken zijn. Variant is de boomstand waarbij er bovenop een hengel zit waarmee je de bekkens beter kunt positioneren. Ook bij hardware is er een groot kwaliteits/prijs verschil. De duurdere soorten worden gemaakt van dikker en beter materiaal zodat de bouten niet zo snel doldraaien en de stan